Gratis maar niet voor niets

08-10-2013 | Bram van der Vlis


Uit je leven halen wat er in zit. Dat is de belofte van positieve psychologie. Wees de baas, niet de slaaf van je reptielenbrein, wees niet bang voor onvoorspelbaarheid, leef in het hier en nu en heb de moed om je talenten, waarden en ambities centraal te stellen in je leven. Wees niet bang. Geniet van het moment.

Ik had vroeger een tante, tante Marie, die de negatieve positieve psychologie had uitgevonden. “Bewaar je tranen maar voor later” was haar advies als ik het leven niet leuk vond, omdat ik was gevallen, gestraft of weer geen fiets had gekregen voor mijn verjaardag. De expliciete boodschap van haar lijfspreuk is dat het later alleen maar slechter zal worden. Het leven is nu eenmaal een aflopende zaak die, via hoogte- en dieptepunten eindigt met de dood. Maar wat ze impliciet bedoelde was iets heel anders. Het leven is soms moeilijk, pijn is onvermijdelijk maar nu is het nog niet zover. Dus geniet van wat het leven je NU te bieden heeft, met al de talenten die je hebt, alle kansen die je krijgt, alle mensen om je heen. Dat is positieve psychologie. Positieve psychologie ontkent niet dat het leven moeilijk is. Het leert je dat te aanvaarden, er mee om te gaan, er niet bang voor te zijn. Pas dan kun je er van genieten dat je bestaat.

Uit je leven halen wat er in zit. Mede dankzij tante Marie is me dat steeds beter gelukt. Maar ik ben er nog niet. Nog steeds heb ik soms het gevoel dat ik in de wachtkamer zit die de Duitse dichter Rainer Maria Rilke beschreef op een manier die mij nog steeds heftig ontroert:

En je wacht maar op dat ene

dat je leven eindeloos verrijkt;

het machtige, het ongemene,

het ontwaken van de stenen,

de diepte die niet langer zwijgt.

[fragment van Erinnerung, vertaling Menno Wigman]

Ik volg nu de E-course Positieve Psychologie van Blinkpp en zet deze af tegen wat ik al weet en leef. Ik zal er over schrijven. Over wat ik er van opsteek of niet. Of het me helpt meer uit mijn leven te halen. Of het, ondanks het feit dat het gratis is, toch niet voor niets zal blijken te zijn. Blijf bij mij!

Reageer
BLINK Positieve Psychologie