HomePerformancecoaching › Van talent naar resultaat

Performancecoaching: van talent naar resultaat

We willen allemaal goed zijn is ons werk en ons blijven ontwikkelen. Sterker nog, we moeten wel om inzetbaar te blijven op deze arbeidsmarkt. De basis van het versterken van je inzetbaarheid en je performance is het blijven ontwikkelen van nieuwe competenties. Daarvoor is veel aandacht in organisaties, al vallen de resultaten vaak tegen. Je kent vast wel iemand die, omdat hij zijn werk maar niet kan structureren, door zijn manager op time-management-cursus is gestuurd. Meestal werkt dit maar even. Als de tijd verstrijkt of op momenten dat de druk wat hoger wordt dan valt iemand toch weer terug in oud gedrag.

Als het om ontwikkelen van nieuw gedrag gaat hanteert BLINK een aantal vaste uitgangspunten om deze terugval te voorkomen.

Word wie je bent
Wil je blijvend competenties ontwikkelen? Ontwikkel dan competenties die dichtbij jouw persoonlijke talenten liggen. In bovenstaand voorbeeld is er veel energie gestoken in het ontwikkelen van gedrag dat in basis niet bij deze persoon past. Onder druk of in een nieuwe situatie zal iemand dan weer terugvallen in oud gedrag. Als je competenties ontwikkelt die bij jouw talent passen dan zal dit leiden tot blijvend nieuw gedrag en het verbeteren van je prestaties. En... het zal je werkplezier ook weer verhogen waardoor je prestaties nog verder verbeteren.

Ken jezelf
De belangrijkste stap binnen ontwikkeling is zelfinzicht. Weten wat je talenten zijn bijvoorbeeld maar ook weten wat anderen je daadwerkelijk in de praktijk zien doen. Voorafgaand aan elk performancetraject zetten wij twee instrumenten in waardoor jij inzicht krijgt in hoe mensen jouw competenties beoordelen (360 Reflector) en welke competenties dichtbij jouw talenten liggen. (Workplace Big 5). Gezamenlijk geeft dit inzicht in welke competenties je het best kunt ontwikkelen op basis waarvan jij een Performance Improvement Plan kan maken:
Ontwikkel wat waarde heeft
Wil je effectief competenties ontwikkelen? Ontwikkel dan competenties die voor jou van waarde zijn én die bijdragen aan de resultaten van de organisatie waar je voor werkt. Iemand die door zijn manager naar een training of een coach gestuurd wordt met een opdracht, zal zelden succesvol zijn. Goede managers geven gewenste resultaten aan en laten los hoe jij daar komt en wat je daarvoor exact moet ontwikkelen. BLINK-coaches vragen daarmee altijd aan hun coachees wat het nieuwe gedrag henzelf gaat opleveren en hoe ze nog waardevoller worden voor hun organisatie.

Ontwikkel met een coach
BLINK gelooft dat je nieuw gedrag het snelst leert met een coach. Uit onderzoek blijkt dat de effectiviteit van opleidingen heel laag is. Dit komt enerzijds doordat zowel de keuze van het leerdoel als de aanpak standaard is en niet toegesneden op de individuele talenten, leerbehoeften en vragen. Door gericht aan jouw persoonlijke ontwikkelvraag te werken onder begeleiding van een coach bereikt BLINK snel en blijvend resultaat.
Ontwikkel door te doen, doen, doen
Om nieuw gedrag onder de knie te krijgen en tot een gewoonte te maken moet je het heel veel doen. Eerst even droog-oefenen in het laboratorium, met je coach, maar zo snel mogelijk binnen jouw eigen (werk)context. BLINK-coaches zullen je ondersteunen om nieuw gedrag daadwerkelijk meester te worden in je eigen werkomgeving.
Zie ook Performancetrajecten.
BLINK Positieve Psychologie