Home › Blog

BLINK Blog

Wat zijn jouw professionele ‘guilty pleasures’?

4 vragen om richting te geven aan je loopbaan

22-10-2015 | Elze Versteeve

In mijn jaren als “young professional”, tweede helft twintig, vond ik het stiekem heerlijk om zelfhulpboeken te lezen. Eigenlijk vind ik dit nog steeds heerlijk maar ik beschouw het niet meer als een guilty pleasure. Ik schaam er niet meer voor. Toen wel. Ik wilde graag een professionele, zakelijke vrouw zijn en zelfhulpboeken lezen paste niet in dat plaatje. Ik verstopte de boeken voor eventueel langskomende familie, vrienden en collega’s. Zelfs mijn toenmalige partner mocht ze niet vinden. Ze lagen onder de bank of stonden op de tweede rij in mijn boekenkast. Het exemplaar dat ik aan het lezen was zat neutraal gekaft in mijn laptoptas. 

Lees meer

Behind the wheel

19-09-2014 | Elze Versteeve

Ik heb geen rijbewijs. Ik reis voor mijn werk het hele land door maar toch is het me nooit gelukt het CBR te overtuigen van mijn rijvaardigheden. Ik doe dit dus allemaal, met wisselend genoegen, per trein. Ondanks –of misschien wel dankzij- deze persoonlijke beperking is een van mijn favorieten videoclips van het nummer van Depeche Mode: ‘Behind the wheel’, gemaakt door Anton Corbijn. 

Lees meer

Geloof niet alles wat je denkt

19-12-2013 | Elze Versteeve

“Mama, je bent een slimmeling!” concludeerde mijn dochter toen ze hoorde dat ik 30 jaar geleden een cito-score van 549 had weten te produceren. Zij en de kinderen van mijn vriend zijn nu ook in de cito-fase dus onze scores zijn ineens interessant vergelijkingsmateriaal. De zoon van mijn vriend trok een andere conclusie: “jij was dus zo’n meisje dat de hele dag zat te leren, een nerd!” riep hij vol afschuw. Een oude schoolvriendin van me, die er toevallig bij was, hielp hem uit de angstdroom: “Nee hoor, Elze leerde nooit. Ze had gewoon mazzel dat ze er niet veel voor hoefde te doen”. Ze had gelijk. Ik was een lui schoolmeisje en later een nog luiere studente psychologie. Mede mogelijk gemaakt door mijn verstand. 

Lees meer

Heb jij al PsyCap?

19-11-2013 | Elze Versteeve

Binnen het primair onderwijs is de Tenderregeling Werkplezier uitgeschreven. Schoolbesturen worden hiermee uitgedaagd om stress te verlagen door werkplezier te vergroten. In steeds meer bedrijfstakken dringt het besef door dat een belangrijke manier om tegenwicht te bieden aan stress, het vergroten van werkplezier is. Deze beweging doet mij goed. Ik heb de afgelopen jaren heel wat missiewerk verricht voor werkplezier binnen organisaties. 

Lees meer

De reis en de bestemming

24-10-2013 | Bram van der Vlis

Deel 2 van de E-course: Waarden. De tekst legt uit dat waarden iets anders zijn dan doelen. Dat doet mij denken aan Confucius die het al 1500 jaar geleden zo mooi samenvatte: “Wegen worden gemaakt voor reizen, niet voor bestemmingen.” Jarenlang had ik de eigentijdse vertaling hiervan boven mijn bureau hangen: “De reis is belangrijker dan de bestemming”. Leven volgens die gedachte lukte mij zelden want ik ben een doel- en oplossingsgericht mens en zag de reis slechts als een middel, een obstakel zelfs. Als ik dat één op één vertaal in de termen van deze aflevering van de cursus dan ben ik dus eigenlijk waardeloos.  

Lees meer

Mentale fitness? Er is toch niets mis met mij?

22-10-2013 | Elze Versteeve

Voor mij is werken aan mijn mentale fitheid net zo vanzelfsprekend als werken aan mijn fysieke fitheid. Zeker sinds ik gegrepen ben door de praktische en effectieve oefeningen uit de positieve psychologie waarbij kleine dagelijkse gewoontes zoals dankbaarheid, doelen stellen en optimisme bijdragen aan meer veerkracht en geluk. Mentale fitness noem ik dat. Toch merk ik dat het voor veel mensen nog steeds een stuk minder normaal is om voor hun geest te zorgen dan voor hun lichaam. “Er is toch niets mis met mij?” verzuchten ze. Alsof er iets mis moet zijn om aan je fitheid te werken. 

Lees meer

Zelfcompassie

08-10-2013 | Bram van der Vlis

Heb je naaste lief zoals jezelf. Zo heb ik dat geleerd. Eerst komt de ander en dan pas jezelf. Ook in de taal is die volgorde voorgeschreven. Je hoort niet te zeggen: Ik en jij. Je zegt: Jij en ik. Kinderen gebruiken van nature de eerste vorm en dat leren we ze af. Aan de hand van dit soort regels leren we dat we goed moeten zijn voor onze medemens. En als je goed je best doet dan kom je uiteindelijk uit op het begrip Onvoorwaardelijke Liefde. Voor je medemens natuurlijk. 

Lees meer

Gratis maar niet voor niets

08-10-2013 | Bram van der Vlis

Uit je leven halen wat er in zit. Dat is de belofte van positieve psychologie. Wees de baas, niet de slaaf van je reptielenbrein, wees niet bang voor onvoorspelbaarheid, leef in het hier en nu en heb de moed om je talenten, waarden en ambities centraal te stellen in je leven. Wees niet bang. Geniet van het moment.

Lees meer

Vandaag ben ik gaan lopen

11-09-2013 | Elze Versteeve

Ik ben een groot bewonderaar van songwriters. Ze kunnen onze ervaringen vaak beter verwoorden dan dat wij er ons überhaupt van bewust  zijn. Ik werd onlangs geroerd door Vandaag ben ik gaan lopen van Acda en de Munnik. Het gaat over hoe het voelt om je eigen weg te gaan en deze niet helemaal van te voren te plannen. Acda en de Munnik verwoorden perfect hoe dat zowel inspirerend als angstaanjagend is en zowel een onafhankelijk als een eenzaam gevoel kan geven. Precies zoals ik dat zelf op dit moment in mijn loopbaan ervaar.

Lees meer

Ik geef het 15 jaar, anders ga ik naar Lourdes!

11-09-2013 | Elze Versteeve

“Elze, wat is eigenlijk jouw vak?” vroeg de 11-jarige zoon van mijn geliefde mij laatst. “Ik heb psychologie gestudeerd” antwoordde ik, nieuwsgierig of hij hier ooit van zou hebben gehoord. “Huh, wat is dat?”. “Dan leer je over mensen, waarom ze doen wat ze doen, voelen wat ze voelen en denken wat ze denken”. “Saai, man!!” reageerde hij vol afschuw. Ik moest grinniken. Ik ben gewend weinig bewondering te oogsten met mijn vak.

Lees meer

Thank god for my burn-out!

11-09-2013 | Elze Versteeve

Ik ben een doe-het-zelver. Zo begon mijn vader zo’n twintig jaar geleden zijn eerste column over beleggen. Ik begin deze blog met dezelfde zin. Omdat ik op hem lijk en als eerbetoon aan hem. Ik ben een andere doe-het-zelver dan hij is. Ik kan nog geen lamp indraaien en beleggen vind ik een uitermate saai onderwerp. Ik ben een psychologische doe-het-zelver. Toen ik een aantal jaar geleden gediagnosticeerd werd met een burn-out heb ik op bol.com direct tien boeken besteld over dit onderwerp.

Lees meer

BLINK Positieve Psychologie